A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Сухинівська гімназія
Селищенської сільської ради
Черкаської області

Шевченківські дні

Дата: 09.03.2023 09:19
Кількість переглядів: 76

З 06 по 10 березня 2023 року відбулися позакласні заходи щодо вшанування пам'яті Т.Г. Шевченка, який учить малих і дорослих вивчати історію рідного краю, шанувати героїв, завжди бути готовими до боротьби за щасливе майбутнє, за справедливість, за честь України-матері.

Тиждень було розпочато проведенням усного журналу «Вічний як народ». Впродовж тижня учні мали змогу розгадувати кросворди та ребуси на тему «Життя і творчість Т.Шевченка».  Учні 1-9 класів з великою цікавістю створили лепбук «Т. Г.Шевченко», який подарували кабінету української мови та літератури. Вони знову поринули у світ думок палкого патріота, його почуттів, страждань і хвилювань.

9 березня учні 1-9 класів залюбки взяли участь у конкурсі читців «Барви рідної мови». Захід відзначався емоційністю, виразним читанням поезій майстрів слова. Прозвучали твори Т. Шевченка, Лесі Українки, П. Тичини,  І. Калинця, Л. Костенко, В. Голобородька. Переможцями стали: Панахида С. (8 кл.), Панахида О. (7 кл.), Новак С. (1 клас). Учні 5 класу Кавіцкий О. та Манжула Я. підготували по дві поезії. Всі учні отримали призи.

Також учні 5-9 класів позмагалися за звання кращого знавця біографії та творчої спадщини Кобзаря під час проведення квесту «Чужому научайтесь і свого не цурайтесь». Школярі шляхом жеребкування були розділені на дві команди («Шевченкознавці» та «Шевченкові діти»), після чого, обравши капітанів, розпочали змагання. Командам потрібно було пройти шість станцій: «Історична», «Мистецька», «Математична», «Скарбниця книжок», «Швидкісна», «Секретна». Від дітей вимагалися швидкість реакції, математичні вміння, логічне мислення. Учні демонстрували свої знання поетичних творів, картин митця,  життєвого шляху Т.Шевченка. Перемогу здобула команда під керівництвом Панахиди О. Учні нагороджені солодкими призами.

Діти із задоволенням взяли участь в трансляції презентацій. Ініціативними учнями 5 – 9 класів були представлені проєктні роботи: «Пісні Кобзаря, що стали народними» (5, 9 кл.), «Шевченко і Україна» (6, 7 кл.), «Шевченко – художник» (8 кл.). Під час підготовки вони закріплювали та поглиблювали свої знання про Великого Кобзаря. 

Для учнів 1-2 класу було проведено вікторину «Все що ти знаєш про Тараса» (активні Новак С., Чорноус Н.), а також здійснили онлайн екскурсію «Моринці – колиска Шевченка», поринувши у далеке минуле, коли митець зростав, навчався,  мріяв На закінчення тижня учні створили комікс до вірша Т.Г.Шевченка «Тече вода з-під явора».

Завершальним акордом тижня став флеш-моб «Сторінками Кобзаря», під час якого прозвучали поезії «Заповіт», «Мені однаково…», «Садок вишневий коло хати…».

У читальній залі шкільної бібліотеки Патлаєнко О.В. оригінально оформлено книжкову виставку «Дорогами Великого Кобзаря».

Усі класи взяли участь у проведенні Шевченківських днів. На позакласних заходах використовувалися інформаційно-комунікативні технології, інтерактивні методи, що сприяло кращому засвоєнню матеріалу учнями, вихованню поваги до творчості Кобзаря, залучення дітей до глибин шевченківської мудрості, утвердження його духовних заповідей.

Минають роки, змінюються покоління, але слово Т. Шевченкаживе і вічне. Поет поставив Слово на сторожі поневоленого українського народу, тому і залишився у пам’яті нащадків захисником істини і справедливості, палким борцем за Україну, сім’ю вольну, нову, в якій житимуть щасливі, горді і прекрасні люди.

Фото без опису    Фото без опису  Фото без описуФото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень